Îmi place foarte mult să citesc. După articolul de săptămâna trecută despre hygge, m-am decis să fac o serie de liste de recomandări de cărți pe care vreau să le citesc sau pe care le-am citit deja. Cărți care sunt în legătură directă cu subiectul acestui blog: amenajări, decorațiuni, DYI, living green, living off grid, tiny homes, grădinărit, bucătărit, well-being, stil de viață.
Cred că, pentru început, 5 cărți sunt arhisuficiente. Dacă voi simți nevoia de mai mult, foarte bine, voi mări numărul. Și mai bine, de ce sa impun de la bun început un număr? Câte ies la final, alea sunt. So, here goes!
Stilul de viață din tările nordice
Te rog aruncă o privire și pe recomandările de la finalul articolului #casacusoare și starea de bine hygge, că ai și acolo o serie de goodies.
The Year of Living Danishly: Uncovering The Secrets Of The World’s Happiest Country – Helen Russell
[amazon_link asins=’1785780239′ template=’ProductAd’ store=’casacusoare-20′ marketplace=’US’ link_id=”]
Pentru că am vorbit despre hygge, nu mă pot opri din recomandări pe această temă. Este o carte pe care am început să o citesc deja. Îmi place faptul că este împărțită pe capitole care reprezintă lunile anului. Ianuarie începe, bineînțeles, cu hygge. “There has to be more to life than this” – s-ar putea să fie un gând care sună familiar. Acesta este și gândul care a motivat-o pe Helen Russell să facă o serie de schimbări după mutarea din Londra în Jutland, o peninsulă din partea de nord a Danemarcei.
The Nordic Theory of Everything: In Search Of a Better Life – Anu Partanen
[amazon_link asins=’0062316559′ template=’ProductAd’ store=’casacusoare-20′ marketplace=’US’ link_id=”]
Încă o poveste despre relocare și încercare de adaptare la condiții noi – de data aceasta din Finlanda în America. Anu Partanen se concentrează pe diferențele culturale dintre nordici și americani – de la relațiile dintre părinți și copii, femei și bărbați, angajat și angajator, guvern și cetățeni.
Nordicana: 100 Icons Of Nordic Cool & Scandi Style – Cassell
[amazon_link asins=’184403805X’ template=’ProductAd’ store=’casacusoare-20′ marketplace=’US’ link_id=”]
Ăsta e fix tipul ăla de carte de răsfoit cu o cană fierbinte de cacao cu lapte în mână. Știu, suntem abia la începutul toamnei, însă eu am chef de cuibăreala și răsfoială. E o lectură lejeră și o carte cu ilustrații foarte faine. Și cartea asta are mențiuni despre hygge, deci nu scapi nici aici. Din punctul meu de vedere, este o carte pentru momente hygge de weekend. În ea e vorba despre ce scrie în titlu. N-are sens să mai dezvoltăm.
The Little Book Of Lykke: Secrets Of The World’s Happiest People – Meik Wiking
[amazon_link asins=’0062820338′ template=’ProductAd’ store=’casacusoare-20′ marketplace=’US’ link_id=”]
El e omul care le-a stârnit pe toate astea în mintea mea. Meik Wiking, CEO la Happiness Research Institute din Copenhaga. Unii practică Yoga, alții practică Lykke – rotund, înseamnă să îți propui să urmăresti și să găsești binele care există în jurul nostru. Cu o doză sănătoasă de scepticism și de realism – nu totul e roz, nu tot ce zboară se mănâncă. Nu trebuie să ne plimbăm toți pe stradă cu o mină sereno-tâmpă pe față. Meik călătorește în jurul lumii, din Dubai în Finlanda, din Rio de Janeiro în Buthan, din Coreea de Sud în Statele Unite, într-o tentativă de a găsi lucrurile care îi fac pe oameni cu adevărat fericiți. Meik susține că sunt șase factori care influențează fericirea: sentimentul de comunitate, banii, sănătatea, libertatea, încrederea și bunătatea. Ăsta va fi cadoul meu de Crăciun.
How To Be Danish: A Journey To The Cultural Heart Of Denmark – Patrick Kingsley
[amazon_link asins=’1476755485′ template=’ProductAd’ store=’casacusoare-20′ marketplace=’US’ link_id=”]
Scrisă de un corespondent New York Times, asta e o carte cu un approach investigativ-jurnalistic. Poate chiar fi considerată o carte jurnal de călătorie. Patrick Kingsley pornește de la o premisă simplă – suntem fascinați de cultura lor, iubim hainele, stilul, designul, gastronomia și modul lor de viață în general. Însă, luați la bani mărunți – ce știm, de fapt, despre danezi? Patrick ne face o introducere in all things danish. Sau, cel puțin, în cele care contează.
NOTE TO SELF: Danemarca. Finlanda. Islanda. Norvegia. Suedia.
Sună a listă făcută de Arya Stark. Însă e un reminder pentru mine, să facem cumva să ajungem în fiecare din țările astea. Măcar puțin, cât să luăm pulsul la fața locului.