A durat ceva până am definitivat planurile pentru casa noastră, însă cred că a fost un proces care a decurs destul de lin, pentru că știam ce ne dorim. Poate am fost chiar prea hotărâți, dar ăsta e stilul nostru, ne place să ne facem temele cât de bine putem înainte de a ne arunca în “bătălie”.
Mi-am verificat astăzi inbox-ul, să văd când am trimis primul brief către echipa noastră: 21 martie 2016.
Ce e amuzant este că de atunci am avut un listing destul de extensiv legat de spațiile pe care ni le doream și, privind în urmă, constat cu bucurie că am bifat toate cerințele din această listă.
Despre toate spațiile pe care ni le-am dorit în casă am scris, pe larg, aici.
Ce ne doream?
Într-un rezumat scurt, ne-am dorit o casă de dimensiuni medii, în care să locuim noi doi plus 1, care să poată să găzduiască și alți membri ai familiei pe termen mediu sau lung, să nu aibă holuri sau spații inutile. În plus, să vină la pachet cu o seră generoasă, funcțională în toate anotimpurile. Ne place foarte mult să gătim, așadar casa trebuia dotată cu o bucătărie generoasă. O altă cerință expresă a fost că vrem să lucrăm de la bun început cu o echipă de peisagiști care să ne ajute să maximizăm terenul pe care îl avem (aveam și o listă destul de mare de plante pe care voiam să le cultivăm/plantăm atât pe teren cât și în seră).
O vreme am cam frecat-o, și noi și echipa. Dar n-am presat pentru că nu ne grăbeam deloc – aveam misiunea nobilă de a strânge cât de mult se poate cureaua, astfel încât să fim pregătiți pentru momentul în care va începe construcția. Primele planuri au venit la începutul lui septembrie, după o perioadă intensivă de research pentru conturarea stilului casei – a plouat cu referințe pe grupul privat de Pinterest creat special pentru asta. Fiecare dintre planuri bifau câte o parte din cerință, însă nu pe toate. Am fost suficient de căposi încât să insistăm să căpătam tot ce ne dorim. Cu riscul de a supăra arhitectul, am întors planurile până la victoria finală.
Ce nu era în regulă?
- casa avea o suprafață prea mare (234 mp – cea mai mare suprafață prezentată)
- sera avea o suprafață prea mică ( 6mp – față de ce a urmat nici nu are nevoie de comentarii)
- nu ne plăcea împărțirea spațiilor funcționale
- aveam multe spații de trecere
- nu bifam toată lista
Și apoi, în octombrie, a venit momentul Evrika: am descoperit, în meandrele Internetului, proiectul lui Philippe Starck, STARK with RICKO, despre care am scris aici. Încet-încet, a început să se facă lumină. Fiecare spațiu cădea ca o piesă de puzzle fix pe lista noastră de dorințe. După o serie de discuții legate de niste modificări absolut necesare pentru nevoile noastre, am putut să spunem că ne-a ieșit. Am avut ca sursa de inspirație un maestru al simetriei (cu o mică tușă de grandomanie, dar am trecut ușor peste asta)
Cum arată planurile #casacusoare?
La intrarea în casă există un hol – absolut obligatoriu într-o casă pasiva. El are funcție de tampon termic între exterior și interiorul casei. Din hol se poate intra în restul casei sau în camera tehnică (ce va găzdui și spațiul pentru spălat/uscat rufe).
Inima casei este fix în centru – un open space care conține bucătăria, zona de living, dining și relaxare. Pentru că ne place să gătim (am mai spus-o și cu alte ocazii), n-am vrut să avem bucătăria separată de zona de dining și de living. În zona de living avem spațiul destinat televizorului iar în partea opusă este zona de bibliotecă, muzică și relaxare.
Din open space se vor accesa toate celelalte spații ale casei:
- dormitorul matrimonial, cu dressing și baie proprie
- camera multifuncțională (cu rol de cameră de sport/meditație, dar și de dormitor, în cazul în care avem musafiri care rămân la noi peste noapte)
- camera copilului, cu baie proprie (mulțumesc tinerelor mămici care m-au învățat să pun cadă în aceasta cameră, eu eram horătâtă să pun duș)
- biroul (și el cu rol multifuncțional – se poate transforma în dormitor la nevoie)
- baia care deservește atât biroul cât și open space-ul
- cămara
Ne-am bucurat să avem o casă construită pe un singur nivel – am eliminat cu această ocazie tot ce nu ne doream – spații de trecere, suprafața pentru scară și holurile. În plus, e mult mai simplu de ajuns dintr-o zonă în alta. Ne-am gândit în primul rând la părinți, pentru care urcatul scărilor ar putea deveni problematic odată cu înaintarea în vârstă.
Suprafața totală construită a zonei de la parter (practic, spațiul de locuit) va fi de 163mp, iar cea utilă de 135 mp.
Din living se va putea ieși pe terasă, iar în spatele casei, o scară exterioară va duce la sera. Sera a depășit ca suprafață și cele mai mari așteptări ale noastre – suprafața finală este de 140 mp. Un demers curajos (a se citi nebunesc) pentru niște oameni fără experiență pe zona de grădinărit, dar dacă tot am intrat în horă, învățăm să și jucăm. Despre grădină și seră vom discuta pe îndelete în materialele care urmează.
Până atunci, iată schițele cu planurile Casei cu Soare.
Mulțumim întregii echipe pentru tot efortul depus și rădbarea de care au dat dovadă până la stabilirea direcției 🙂
Felicitari pentru proiect!
Doar cateva pareri poate mai va vin idei si ajustati ceva, daca considerati ca este cazul…
-cand rasare soarele nu il puteti vedea decat pe fereastra minuscula de la birou…
-camerele 9 si 10 oricare le este/va fi destinatia au foarte putina lumina naturala (ferestre ceva mai mari nu ar strica)
-nu puteti ajunge/urca din casa in sera fara sa iesiti afara?
-locul de parcare ar putea sa fie garaj inchis cu acces din casa direct… (o sa va aduceti aminte de mine destul de des cu acest comentariu)
-si un moft: nu ati pus bideu… mai ales in baia matrimoniala…
Multa bafta cu constructia!
Salut! Mulțumim pentru aprecieri.
Într-o casă pasivă, spațiile vitrate mari sunt prevăzute obligatoriu pe partea de sud. Geamurile de la spațiile 9 și 10 sunt de sus până jos, deci, chiar dacă par mici/înguste, având în vedere înălțimea lor totală, nu mai sunt chiar atât de mici.
Sera nu este construită la standard pasiv, doar spațiul pentru locuit este pasiv. De aceea scara este în exteriorul casei.
N-am considerat necesar un garaj închis (spatiu mic, buget limitat). Probabil dacă am fi dispus de mai mult teren, poate. Însă în cazul de față, n-a fost cazul. Carportul va fi parțial acoperit (nu, nici noi n-avem chef să dăm zăpada jos de pe mașină iarna).
Referitor la moft, exista soluții 2 in 1 🙂
Felicitari pentru proiect! Eu sunt acum in proces de proiectare a casei mele, tot pasiva. La proiectul vostru asi fi atent la alegerea usilor si modul de completare cu peretii din living; usile ar trebui sa se “dizolve” in peretii de CLT (daca raman expusi in zona de living). Nu ar arata bine daca in living vei vedea foarte clar prea multe usi. Succese!!!!
Salut, Vlad! Mulțumim frumos pentru aprecieri. Pentru ușile din living mai ales, avem în vedere versiunea filomuro, exact din considerentele pe care le-ai spus și tu. Mult succes și ție cu proiectarea. Ne-ar face plăcere să facem schimb de idei.
Imi puteti spune va rog la ce costuri va ti ridicat cu constructia casei ?
Bună, Valentin! Estimăm 700-750E/mp la alb.
Buna ziua,
Eu si sotul meu dorim sa ne contruim o casa si acum suntem in faza de cercetare pe partea de materiale de constructie. Ne gandeam sa construim cu CLT, doar sa vedem daca ne incadram inh buget. Am facut si noi o compartimentare a casei noastre. Ca si functiuni sunt aceleasi ca la voi, doar ca suprafata utila totala ne-a rezultat 170 mp. Nu-mi dau seama unde am supradimensionat. Singura diferenta ca si configurare este ca am facut bucataria separat fata de locul de luat masa si living. De curiozitate imi spuneti va rog ce suprafata are la voi spatiul acela central care inglobeaza aceste 3 functiuni?
Multumesc si spor la treaba va doresc
Salut, Corina! Va dorim mult succes cu planificarea 🙂
Zona de bucatarie + living + dining are 47 mp.
Bună Mihaela! Felicitări pentru proiect! Mi se pare o inițiativa minunata laolaltă cu #casabuhnici și #casacucires. V am descoperit de câteva săptămâni și sunt fascinanta, numai despre asta citesc. Întrucât la anul sper sa ma apuc și eu de o construcție sau măcar sa definitivam planurile casei, eram curioasa cat durează și cam care ar fi pașii. Înțeleg ca întâi trebuie stabilită întâlnirea cu arhitecta și odată definitivata schița abia apoi se discuta cu structuristul? Sau acestea au loc în paralel? Ne poți da, te rog, mai multe detalii? De asemenea, cum pot da de arhitecta voastră? Are vreun site oficial? Pe Soflete l am găsit deja prin intermediul Facebook. Îți mulțumesc!
Salut, Lore! Îți trimit un mail cu contactul arhitectului, ok? Mult succes, vă ținem pumnii! 🙂
Desigur! 🙂 Daca se poate, cu mare drag il astept. Pe masura ce-o sa mai avansam cu proiectul, cu siguranta o sa te mai deranjez pentru detalii. O zi frumoasa!
Buna ziua. Ce consum estimat are casa , daca stiti ( Kwh/m2an)? Cu ce se va face incalzirea ? Va avea nevoie si de racire ? Multumesc
Bună, Cristian!
Consumul anual pentru încălzirea spațiului este de 11,9 kwh/mpan iar pentru răcirea spațiului este de 3 kwh/mpan.
În vederea asigurării climatului interior este implementat un sistem de încălzire/răcire radiant prin pardoseală.
Necesarul de cald/frig este asigurat de o pompă de căldura aer-apa de 8 KW.
În vederea asigurării aerului proaspăt precum și a ratei de ventilare va fi implementat un recuperator de căldură.
Buna,
Imi poti spune un cost total – sistem incalzire/racire, inclusiv pompa si recuperator de caldura?
Multumesc.
Buna ziua! Cam care ar fi costurile totale aproximative pentru planurile unei case? Ma refer la arhitectura+structura+instalatii, toate acestea care trebuie gandite/poiectate inainte de constructia efectiva. Multumesc frumos! M-ar ajuta sa stiu un prag.
Buna, Ioana!
Costul are legătură directă cu oamenii cu care veți alege să lucrați și anvergura proiectului vostru. Prin urmare, e imposibil și incorect să ne pronunțăm – am putea greși estimarea mult – în sus sau în jos. Nu-i bună niciuna dintre cele doua variante. 🙂
Buna,
Imi dai te rog detaliile arhitectei? 🙂
Multumesc.
Salut!
Trimite, te rugăm, un mail pe adresa casacusoare@gmail.com cu datele tale și, dacă și ea este ok cu asta, ți le trimitem.
O zi minunată!