Când structuristul îți spune că vei pune geocell în fundație, spui că da și abia apoi te întrebi ce este. Așa am ajuns noi să învățăm care e treaba cu spuma de sticlă expandată – cunoscută și drept geocell, deși până atunci nu auzisem despre ea.
Componenta principală pentru geocell este sticla reciclată, măcinată până ajunge la consistența unei pulberi fine. Aceasta este amestecată cu o serie de activatori organici (agent de expandare – carbon sau calcar) și apoi “coaptă” la 900 de grade. Procesul de încălzire formează milioane de micropori în masa materialului. După răcire, acesta se fragmentează în bucăți cu granulații variabile.
De ce geocell?
În proiectul nostru de casă pasivă, folosirea unui astfel de produs a fost un plus care ne-a atras pe loc. Am luat decizia de a folosi geocell-ul în fundație pentru că are mai multe avantaje:
- prietenos cu mediul; eficient; sustenabil;
- izolație excelentă;
- densitate mică, deci foarte ușor;
- hidroizolant; acționează ca o barieră împotriva ascensiunii în capilaritate a apei;
- formeaza o masă compactă prin compresie;
- stabilitate, durabilitate, rezistență;
- rezistență împotriva insectelor și rozătoarelor;
- produs ecologic;
- ușor de instalat;
- rezistent la îngheț-dezgheț;
- reciclabil;
- incombustibil; nu contribuie deloc la dezvoltarea incendiului;
De unde îl procurăm?
Zis și făcut, dar de unde îl luăm? Se produce doar în afara țării , astfel încât a trebuit să-l importăm, (noi l-am cumpărat din Cehia, prin cei de la BioBuilds) ceea ce a dus la un preț mai mare – achiziție + transport . Există două modalități de livrare, vrac sau în saci. Pentru că nu aveam spațiu de depozitare a geocell-ului vrac, am ales varianta la saci.
A fost spectaculos să vedem tirurile umplute cu saci înalți de 3 metri, plini cu aceasta “piatră”. Șoferul nu mai contenea să ne spună că el ne-a adus cărbunele. Iar muncitorii se minunau mai rău ca noi, pentru că nici ei nu mai folosiseră așa ceva la o fundație.
Cum se lucrează cu geocell-ul?
Punerea in operă a fost ușoară – geocell-ul se aducea cu roaba din sacii depozitați lângă fundație și cu ajutorul compactorului se tasa, până devenea suficient de rigid. Se putea testa tasarea cu placa Lucas – folosită la verificarea compactării straturilor de pietriș la autostrăzi, pentru a ne asigura că nu se mai tasează sub greutatea casei, dar nu a fost cazul, pentru că nu avem o casă cu o structură grea.
Pentru că vom avea o casă pasivă, era extrem de important să nu avem punte termică între fundație și teren, iar geocell-ul a lucrat exact în această direcție. Cu ajutorul geocell-ului am bifat un obiectiv și am obținut o “nor” de spumă de sticlă expandată pe care stau grinzile fundației. Chiar și după ce este compactat, când calci pe geocell simți că ai sub picioare un material foarte ușor, ca un nor. Deși nu se va vedea, este materialul care va face să nu avem infiltrații de apă, ne va ține de cald în fundație, iar pe viitor așteptăm să vedem întreprinzători care să producă și în România acest material.
Distribuitor: BioBuilds
Transportator: Luar
Buna ziua, Cam cat costa geocell-ul si transportul?
Bună! Aproximativ 45E/mc. Se poate negocia, în funcție de cantitatea de care aveți nevoie. Valabil și la transport – daca e vrac, dacă se ambalează în saci, etc.
Multumesc frumos pentru raspuns.
Buna ziua! Pretul de 45Euro/mc include si transportul? Daca am inteles bine, Buhnici a mentionat intr-un video ca l-a costat doar transportul de Geocell, 4000 Euro. Asadar sunt nedumerita. Multumesc!
Bună, Ioana!
Costul de achiziție este separat de cel de transport.
Buna ziua,
Am inteles amprenta la sol a casei cu soare este de aprox 80 mp. Cam de cati mc de geocell a fost nevoie pentru a realiza aceasta izolatie?
Salut, Alexandru!
Amprenta la sol pentru #casacusoare este de 160 mp (este o casă pe un singur nivel, la etaj avem seră). Fiind o fundație mai mare, noi am avut nevoie de 125 mc de spumă de sticlă expandată. Fundația la care faci tu referire este cea de la #casacucireș, unde a fost nevoie de aproximativ 75 mc.
Multumesc pt corectie. aveti dreptate.
Mult spor in toate. Apreciez foarte mult tehnologiile pe care le folositi. sper ca intr-o zi sa fie disponibile si in Romania de la producatori romani sau cel putin sa fie la preturi mai mici.
Buna ziua, se poate folosi la o fundatie pentru o casa pe structura clasica beton +caramida ? ma gadesc ca este mai grea fata de o casa din CLT.
Bună,
Uite mai jos link cu domeniile de utilizare pentru agregatele de spumă expandată.
http://biobuilds.com/sticla-celulara/
Bună ziua,
As vrea sa știu dacă se poate cine a făcut fundația. Sunt în căutarea unei echipe care știe să facă acest tip de fundație
Mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Buna, Gabriela!
Am trimis pe mail contactele.
O zi excelentă!
Ati pus geocell si sub grinzi si sub placa de egalizare?
Distribuitorul s-a ocupat el de transport?
Transportat vrac este mai ieftin?
Care este grosimea stratului de geocell de sub fundatie?
Multumesc.
Bună, Adrian!
Da, am pus și sub grinzi și sub placa de egalizare. Transportul intră în sarcina beneficiarului. Pentru noi a fost mai ok transportul la sac. Asta și datorită faptului că nu aveam altă soluție de depozitare, pe perioada execuției fundației. Stratul de geocell de sub fundație are 40 de cm.
Multumesc pentru raspunsul rapid. Transportul s-a facut de la distribuitorul roman? sau direct de la producatori?
Salut! Transportul a fost făcut direct de la producător.
Buna ziua. De unde ati luat geocell-ul? Nu gasesc pe nicaieri
Salut! Am precizat si in articol – distribuitori in Romania sunt cei de la BioBuilds. Numai bine!
Buna ziua!
de cati cm de geocell ar fi nevoie sub placa, dar sub fundatii la o casa cu structura clasica de tip fundatii, samburi si centuri din beton si pereti din caramida? Sau daca imi puteti spune unde as putea gasi niste detalii, mi-ar fi de mare folos. Alta intrebare e de ce e nevoie de geotextil intrucat geocell-ul are o granulatie mare?
multumesc anticipat pt raspuns
Bună! Despre cantități este nevoie să vorbiți cu echipa de proiectare pentru casa dumneavoastră. Noi nu vă putem oferi sfaturi pertinente în acest sens. Geotextil am folosit pentru a izola geocell-ul și a împiedica pătrunderea particulelor fine în el, lucru care l-ar fi făcut să își piardă calitățile.
In cazul caselor cu subsol care au si piscina interioară, cum se foloseste geocelul?
Buna! Sincer, nu stim. Dar intrebam echipa si revenim cu un raspuns.