Nu-s fan de vorbit în public. Din varii motive, în ultima vreme chiar am fugit de asta ca de dracu’.
Așa că atunci când Adriana a venit cu ideea unui panel despre case pasive la Imobiliarium, unde să venim și să vorbim eu și Costin, primul gând pe care l-am avut și pe care l-am verbalizat, de altfel, a fost “Ai luat-o razna!”.
Al doilea gând a fost “Stai, că nu zice rău. Dar nu-i complet.” Așa că, împreună, am pus la cale un panel în care am adus la un loc beneficiar + echipă. Pentru că ne-am dat seama că altfel nu se poate. Noi vorbim din perspectiva noastră, a oamenilor care au dorit ceva într-un anume fel, iar ei vor vorbi din perspectiva specialistului, a omului care face asta zi de zi. Și a ieșit frumos.
Vineri, pe la ora 17:00, ne-am adunat cu toții la Imobiliarum iar la ora 18:00, așa cum era stabilit în program, am început să povestim.
Eu și Costin am vorbit despre cum ne-a încolțit ideea de a construi o casă pasivă, Raluca a povestit despre provocările legate de partea arhitecturală, Marius a explicat principiile de bază într-o casă pasivă iar Szabi a trecut în revistă pașii necesari pentru certificare.
Apoi Marius a lansat noul număr al revistei Arhitectura, un număr de care s-a ocupat îndeaproape. Este o ediție specială destinată caselor pasive. Puteți să citiți mai multe despre proiecte din țară – Casa T, Casa J, Casa “fără calorifere”, Prodigy Dream House, EvoHouse, un experiment zero-energy la Timișoara, Casa I (de ce sunt atât de multe proiecte cu nume de litere?), dar și despre proiecte de case pasive din afara țării.
Atmosfera a fost faină, relaxată, iar ce mi-a plăcut cel mai mult a fost că s-a stat mult și după panel, la discuții one on one cu cei care au fost prezenți în sală. Ne-am întâlnit cu tineri care au și ei aceleași gânduri ca noi, s-a lăsat cu promisiuni de vizită la șantierul deschis #casacusoare, imediat ce vine lemnul și ne apucăm de montaj.
Pe la 8 și jumătate seara, cei de la Imobiliarium ne-au anunțat că ar cam trebui să continuăm discuțiile în afara zonei de expozitie, pentru că târgul s-a închis și noi stăteam în continuare la povești. Am mai fi stat, probabil, câteva ore bune dacă nu ne atrăgeau, discret atenția
Le mulțumim tuturor celor care au dat din timpul lor și au venit la Imobiliarium să ne asculte poveștile.
Mulțumiri merg și către:
Marius Soflete, Inginerie Creativă – pentru că le-a arătat și altora cum ne-a convins pe noi că nu visăm cai verzi pe pereți și pentru inputul tehnic valoros.
Raluca Munteanu – pentru că a demontat mitul conform căruia toate casele pasive sunt niște cuburi urâte. Arhitectura de casă pasivă înseamnă urmărirea unor principii, dar nu și renunțarea la estetică.
Szabolcs Varga, V&V Projekt – pentru că “las că merge și așa” nu mai merge. Cel puțin nu la o casă certificată pasiv.
Adriana Nica, Universum – fără tine, panelul ăsta n-ar fi avut loc.